Owoce liofilizowane – co warto o nich wiedzieć?

Owoce takie jak truskawki, maliny, czy wiśnie są niezwykle słodkie i smaczne. Każdy nie może się doczekać kiedy znajdzie świeże owoce w sklepach, szczególnie te pochodzące z Polski. Delektowanie się nim na surowo, jak również z dodatkiem cukru czy śmietany poprawi humor każdej osobie.

Owoce mają jednak jedną wadę – bardzo szybko się psują.

Truskawka świeżaPo kilku dniach będą spleśniałe, zgniłe, czy wyschnięte. Czy zatem nie można cieszyć się ich smakiem jesienią, czy zimą? Jest kilka sposobów na zachowanie świeżości produktów na dłużej. Można je suszyć, jednak wtedy tracą swój kolor i często dodaje się do nich siarki by temu zapobiec. Z kolei mrożenie nie jest zalecane to bardzo miękkich owoców typu poziomka. Przy rozmrażaniu jedzenia staje się ono bardziej rozmiękłe i wodniste. Zatem jest dobre dla twardych rzeczy, ale niektóre z nich zmieniłyby się w papkę przed zjedzeniem. Na szczęście jest trzecia opcja, a mianowicie liofilizacja. Wiśnie czy truskawki liofilizowane zachowują swój kolor i aromat, a jedynie zmniejszają swoją objętość. Liofilizacja jest połączeniem suszenia oraz mrożenia. W ten sposób można pozbyć się całej wody z owoca, przez co zachowuje on świeżość na dłużej.

liofilizowane truskawki To skomplikowany proces, który trudno powtórzyć w domu. na szczęście w sklepach internetowych bez problemu kupimy liofilizowane owoce. Jak można je wykorzystać? Stanowią idealny dodatek do owsianki, jogurtów, czy płatków. Słodki owoc sprawi, że nie trzeba będzie dodawać cukru czy słodzika, a całość będzie miała lepszy smak. Owoce liofilizowane w mleku czy jogurcie delikatnie zmiękną, ale nie będą papkowate. Zresztą można je znaleźć również w gotowych mieszankach śniadaniowych obok orzechów czy kawałków czekolady. Jedzenie liofilizowane jest odporne na wiele szkodliwych czynników, takich jak niska i wysoka temperatura, a dodatkowo mają wyjątkowo długi termin przydatności. Jest ono wykorzystywane nawet przez himalaistów czy kosmonautów! To tylko podkreśla ich wyjątkowość i trwałość. Warto zaznaczyć, że nic nie stoi na przeszkodzie by żywność liofilizowaną zalewać wrzątkiem by np. zrobić szybką owsiankę. Owoc co najwyżej zrobi się tak miękki jak świeży, jednak nie straci na smaku czy kolorze.

Reasumując, owoce liofilizowane do pyszny dodatek do śniadania, czy deseru. Można kupić je w formie płatków, kosteczek, a nawet proszku. To ułatwia dodawanie ich do konkretnej potrawy. Truskawka, porzeczka, malina, czy jagoda w tej wersji będzie się pięknie prezentować, doskonale smakować i z pewnością zachwyci każdego.