Syropy – do piwa, koktajli, kawy i nie tylko

smaczny syrop grenadina

Słodkie koktajle na bazie alkoholu i owoców, aromatyczna herbata czy mocna kawa to napoje uwielbiane przez wiele osób. Fantastycznie smakują, mogą pobudzać do działania, a także gasić pragnienie. Warto jednak je nieco urozmaicić, tak by się nam nie znudziły – w końcu nawet najpyszniejszy napój pity codziennie może nas w końcu ,,zmęczyć”.

Jak to zrobić dobrze i bezproblemowo?

syrop grenadinaJednym z ciekawych pomysłów może być dodawanie do nich syropu. Może to być smaczny syrop grenadina z owoców granatu, syrop truskawkowy, waniliowy, czekoladowy i wiele więcej. Syrop jest produktem bardzo skoncentrowanym. Jest gęsty, trochę klejący, ma intensywny smak, kolor i aromat. Warto pamiętać, że jest przy tym bardzo słodki, ponieważ zawiera dużo cukru, który nadaje mu nie tylko smak, ale i konsystencję. Przez to wystarczy jedna mała doza syropu by znacząco odmienić smak napoju. Kiedy i jak można go dodawać? Warto zaznaczyć, że sprawdzi się on zarówno w napojach ciepłych, jak i zimnych, także tych alkoholowych. Syropy wykorzystywane są stale w każdym barze do tworzenia słodkich drinków. W ten sposób nie trzeba odbierać i wyciskać owoców, nie ma też obaw, że w napoju będą pływały kawałki skórek czy pestki. Do piwa, koktajlu, czy drinka wlewa się syrop, mieszka i gotowe. Warto taki napój podawać w przeźroczystych szklankach tak by podkreślić jego intensywną barwę.

smaczny syrop grenadinaSyropy wykorzystywane są także w kawiarniach. Dodatek syropu waniliowego lub orzechowego, dodany do kawy, czy gorącej czekolady znacząco podkręci ich smak i aromat. Niestety, ale gotowe kawy smakowe często mają bardzo słabo wyczuwalny smak, dlatego też dodanie skoncentrowanego syropy wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Do herbat zaś poleca się dodawani syropów owocowych np. malinowego, cytrynowego, czy wiśniowego. Pasują one zarówno do naparów czarnych, jak i zielonych czy białych. Warto zaznaczyć, że syrop można wlać także d zwykłej wody – zarówno zimnej, jak i ciepłej. Szczególnie w okresie letnim podkreśla się konieczność picia dużej ilości wody, jednak nie ma ona smaku. Dlatego też wiele osób ją pomija. A tak wystarczy dodać kropelkę syropu by zyskać wodę o aromacie owoców czy czekolady. Zimą zaś rozgrzewający napój o smaku mandarynki czy maliny przywróci wspomnienia lata.

Jak widać syropy to doskonałe produkty, wykorzystywane zarówno w domach, jak i barach czy kawiarniach. Można je dodawać do mrożonej kawy, gorącej herbaty, czy drinka z alkoholem. Grunt by nie przesadzić z jego ilością, tak by jego smak nie przyćmił bazy napoju.