Barista to osoba która o kawie powinna wiedzieć wszystko. Znać jej odmiany, specyfikę, sposoby przygotowywania i dodatki do niej pasujące (różne mleka, kakao, wanilię, czy syropy, także te z dodatkiem alkoholu). Żeby jednak takim ekspertem się stać to potrzeba odpowiednich szkoleń i doświadczenia w pracy w doskonałej kawiarni, cukierni, barze, czy restauracji.
Co konkretnie musi umieć barista i jak zdobywa swoje umiejętności?
Z pewnością zawodowy barista w Krakowie musi znać wszelkie odmiany kawy i wiedzieć jak się z nimi obchodzić. Oczywiście bazuje on przede wszystkim na kawie ziarnistej, która mielona jest dopiero na miejscu w kawiarni tuż przed podaniem. Istnieją kawy naturalne oraz aromatyzowane – mogą mieć dodatek aromatu adwokatu, malin, wanilii, kokosa, czy czekolady. Dzięki temu będą odpowiednie dla koneserów, miłośników nietypowych smaków, czy tych, którzy nie do końca przepadają za smakiem kawy i wolą takie połączenia które nieco go zamaskują. Ziarna różnią się też stopniem przetworzenia – są kawy surowe zielone, palone, fermentowane, a gatunki pochodzące z różnych krajów także różnią się od siebie stopniem intensywności aromatu, mocą goryczki, czy zawartością kofeiny. Każda z nich ma też nieco odmienne ,,zalecenia” odnośnie użytkowania.
Jedne nadają się tylko do parzenia ręcznego, inne sprawdzą się w ekspresach do kawy. Barista musi dokładnie wiedzieć jak dobrać kawę do potrzeb klienta oraz jak ją właściwie zaparzyć. Druga ważna sprawa to oczywiście sposób podawania kawy. W końcu niejednokrotnie mówi się o tym, że je się oczami. Nie inaczej jest ze spżywaniem kawy. Barista musi wiedzieć jak zrobić idealne latte, tak by jego warstwy były widoczne, jak zaparzyć cappucino, by pianka była jak największa i tym podobne sprawy. Warto wspomnieć też o latte art., choć to termin odnoszący się także do innych kaw z pianką. Z pianki można ,,malować” różne wzory wykałaczką bądź wąskim pędzelkiem. Eksperci namalują w ten sposób nawet ludzką twarz! Amatorzy wykorzystują za to szablony, często z florystycznymi lub geometrycznymi motywami. Nakłada się je na brzeg szklanki lub trzyma bezpośrednio nad kawą i posypuje kakao, mieloną kawą czy cukrem pudrem. W ten sposób na tafli kawy będzie widoczny wzorek z posypki.
Podsumowując, dobry barista musi posiadać szereg umiejętności, dzięki którym będzie w stanie przygotować wyśmienitą kawę dla najbardziej wymagającego klienta. Znajomość odmian kawy, różnorodnych sposobów parzenia, czy wreszcie dekorowanie kubka z kawą sprawi, że taki barista na pewno znajdzie dobrą pracę w zawodzie.