Kuchnia indyjska nie jest dobrze znana w naszym kraju. Wszyscy kojarzą jedynie kurczaka w sosie curry i nic poza tym, mimo że to kuchnia bogata w różnorodne smaki i aromaty. Niestety, przegrywa w popularności z włoską pizzą, azjatyckimi sajgonkami, czy amerykańskimi burgerami. Czy jednak Indie nie mogą się pochwalić żadnymi ciekawymi daniami?
Oczywiście, że tak! Z czego słyną?
Warto przyjrzeć się bliżej ich tradycjom kulinarnym, tak by poznać nowe smaki i rozszerzyć swoje menu. Kuchnia tego kraju, podobnie jak każdego innego, nie jest oczywiście jednorodna. Są dania znane wszędzie, jak również charakterystyczne dla danego regionu. Niektóre posiłki mają też regionalne odmiany np. są inaczej serwowane. Jednak zawsze pyszne indyjskie jedzenie w Warszawie jest mocno doprawiane. Kurkuma, gałka muszkatołowa, kolendra, czy goździki są obecne w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet w niektórych deserach. Dlatego też posiłki często mają intensywnie pomarańczową barwę i pachną już z daleka. Są także bardzo sycące i rozgrzewające – mimo iż Indie to bardzo gorący kraj to próżno tam szukać dań na zimno. Zdecydowanie dominują te pieczone w specjalnych piecach, jak również smażone. Z dodatków najczęściej pojawia się chlebek naan który stanowi indyjskich odpowiednik naszych podpłomyków, jak również ryż – popularny w całej Azji, a do tego tani.
Z mięs najczęściej wykorzystuje się kurczaka oraz baraninę. Warto zaznaczyć, że w tym kraju krowy są świętymi zwierzętami, zatem nie można ich spozywać. Z kolei mieszkający tam muzułmanie nie jadają wieprzowiny. Z mięsa robi się szaszłyki lub dusi je w sosie. Kuchnia indyjska bogata jest w warzywa i owoce. Dania wegetariańskie obejmują zupy na bazie roślin strączkowych, takich jak soczewica czy fasola, jak również warzywami nadziewa się pierożki (samosy). Wśród owoców dominuje mango, za nim idzie kokos (także jako mleczko kokosowe dodawane do zup i sosów). Desery bazują właśnie na nich, a także na jogurtach czy mleku – często mają formę kremów, koktajli czy innych gęstych napojów do picia, rzadziej są to klasyczne wypieki, czy lody.
Kończąc rozważania, na pewno kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista i nie każdemu przypadnie do gustu, ale tak jest z większością kuchni. Pełna rozgrzewających, intensywnych przypraw, z dużą ilością warzyw i chudego kurczaka będzie idealna dla osób które cenią sobie zbilansowane, lekkie posiłki, ale jednocześnie bardzo sycące. Takie dania mogą być także odpowiednie dla wegetarian z uwagi na dużą ilość warzyw i nabiału a małą obecność mięsa.