Historia kwasu chlebowego zaczyna się w XII-wiecznej Rusi Kijowskiej, skąd pochodzi pierwsza wzmianka na jego temat. Z pewnością napój ten był znany już wcześniej, chociaż jego produkcja na skalę przemysłową zaczęła się dopiero w XIX wieku. Kwas chlebowy powstaje w wyniku alkoholowej i kwaśnej fermentacji chleba. Proces ten odbywa się z dodatkiem owoców, cukru oraz górnych drożdży.
Jak ugasić pragnienie?
Różni producenci stosują także przyprawy, w tym miętę, żeby nadać swojemu napojowi unikatowy smak. Kwas chlebowy uznaje się za napój bezalkoholowy, chociaż może go zawierać. W kwasie chlebowym zawartość alkoholu wynosi od 0,7 do 2,2 procenta. Napój ma słodko-kwaśny zapach, a jego smak zbliżony jest do pieczywa. Można go używać do gaszenia pragnienia. Po schłodzeniu długo utrzymuje niską temperaturę. Po przelaniu do szklanki widać jasno-brązowy kolor kwasu chlebowego. Odcień może różnić się zależnie od zastosowanej technologii produkcji i użytych składników. Osad w butelce ma pochodzenie naturalne i znika po wstrząśnięciu. Historycznie popularność kwasu chlebowego byłą większa w krajach Europy Wschodniej i Północnej. Obecnie kwas chlebowy wytwarzany jest zarówno metodami przemysłowymi, jak i chałupniczo.
Ten drugi ceniony jest szczególnie w dobrych lokalach gastronomicznych. Obecnie najlepszy żytni kwas chlebowy można kupić od rzemieślniczych producentów. Na około 15 litrów wody trzeba użyć od 1 do 2 kilogramów chleba. Proporcje mogą różnić się od siebie zależnie od regionu, w którym produkowany jest kwas chlebowy. W kwasie chlebowym znajduje się wiele cennych składników odżywczych i mineralnych. Jest to produkt bogaty w witaminy z grupy B, przez co korzystnie wpływa na układ nerwowy. W jego składzie często znajduje się także witamina E. Kwas chlebowy to źródło selenu oraz cynku. Chociaż produkt ten nie jest stosowany jako suplement, jego picie to dobry sposób na urozmaicenie diety i wzbogacenie jej o niektóre składniki. Włączenie go do diety zaleca się osobom, które cierpią na przewlekłe migreny i bóle mięśniowe. Dostępny w sklepach spożywczych kwas chlebowy korzystnie wpływa na przemianę materii. Sam w sobie nie jest wysoce kaloryczny – 100 ml to średnio 27 kcal. W porównaniu do innych napojów orzeźwiających nie jest to dużo.
Kwasu chlebowego nie powinny pić kobiety w ciąży. Wynika to przede wszystkim z zawartości niewielkiej ilości alkoholu, która znajduje się w tym napoju. Istotnym przeciwwskazaniem może być także alergia na któryś ze składników kwasu. Informację o alergenach można znaleźć na etykiecie produktu.