Jak stworzyć zbilansowany posiłek?

Owoce i warzywa

Zdrowym odżywianiem interesuje się w ostatnim czasie coraz większa liczba osób. Jak powszechnie wiadomo, determinuje ono utrzymanie dobrego samopoczucia oraz większą odporność na zachorowanie na groźne choroby różnego typu. Ważne jest, aby spożywać posiłki we właściwy sposób zbilansowane, czyli dostarczające organizmowi człowieka wszystkich wymaganych mikroelementów.

OwoceZbilansowany posiłek składać się powinien z kilku podstawowych i bardzo istotnych składników. Tym podstawowym i spożywanym w największej ilości powinny być oczywiście warzywa oraz owoce. Przyjmuje się, że składnik ten obejmować powinien nawet połowę talerza spożywanego posiłku. Warzywa oczywiście spożywane mogą być w różnej formie. Dopuszczalne jest przygotowywanie z nich surówek, gotowanie, ale także jedzenie ich w formie surowej. Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną jednak należy się upewnić, że nie spowoduje ona utraty przez dane warzywo jego najważniejszych składników odżywczych. Zaleca się obecnie spożywanie czterech porcji warzyw w ciągu całego dnia, z czego każda powinna obejmować 80 g surowego produktu tego właśnie typu. Jeżeli chodzi o owoce, powinny być one spożywane w 5 porcjach.

Owoce i warzywaJedna porcja to jeden duży owoc, na przykład jabłko lub też dwa małe owoce, czyli przykładowo kiwi. Oczywiście, dopuszczalne jest spożywanie owoców w postaci soków bez niepotrzebnych dodatków czy też smacznych koktajli. Kolejnym elementem zbilansowanego posiłku są oczywiście węglowodany, które zajmować powinny około ¼ talerza. Ważne, by dominujące w posiłku były węglowodany złożone, w postaci na przykład brązowego ryżu czy kaszy. Korzystać można również z razowego pieczywa czy też pełnoziarnistego makaronu. Ostatnim składnikiem posiłków zbilansowanych jest oczywiście białko, które zajmować musi taki sam procent talerza, co węglowodany. Według zaleceń profesjonalnych dietetyków, powinno się spożywać mniej więcej trzy razy w tygodniu chude mięso, a dwa razy w tygodniu mięso ryby. Mięso jednak nigdy nie powinno być podstawowym składnikiem jadłospisu.

Zbilansowane posiłki są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowia i samopoczucia na odpowiednio wysokim poziomie. Istotne jest oczywiście, aby takie właśnie posiłki przygotowane zostały przy użyciu odpowiednich składników. Obejmować powinny one właściwą ilość owoców, warzyw i białka oraz węglowodanów. Powinny one również składać się w ograniczonym zakresie z mięsa, chudego i rybiego, gdyż ma ono kluczowy wpływ na rozwój całego organizmu i jego odporność. Zbilansowane w taki sposób posiłki są nieodzownym elementem zdrowego trybu życia.