nóż

Zastosowanie noża japońskiego

W kuchni bardzo ważne są dobrze wykonane sztućce. Trudno wyobrazić sobie, by trzeba było kroić warzywa, owoce i mięso za pomocą tępych noży. Naostrzone są bardzo niebezpieczne, ale w odpowiednich rękach jak najbardziej nadają się do bezpiecznego przygotowywania posiłków. Od wielu lat panuje przekonanie, że noże japońskie są niezastąpione w kuchni i że warto mieć przynajmniej jeden krótki nożyk. Pora dowiedzieć się, dlaczego te noże są tak popularne?

Popularność fantastycznych noży japońskich w polskich kuchniach

nóż japońskiNa początku warto wiedzieć, że istnieje kilka różnych rodzajów nożów japońskich. Można je kompletować i zebrać całą kolekcję, tak, by mieć w swojej kuchni zestaw noży o różnej wielkości i o różnym ich zastosowaniu. Posiadanie tak wielu ostrych sztućców sprawia, że jest się przygotowanym do krojenia, plastrowania i szatkowania wszystkiego. Są to bardzo ostre noże, które mają dodatkowo dobrze wyprofilowane zakończenie. Odpowiednio wykonana rączka pomaga w stabilnym utrzymaniu go w ręce. Jeżeli po kilku latach nóż japoński się stępi, zawsze można go naostrzyć. Wszystkie noże japońskie charakteryzuje wysoka odporność i doskonałe wyważenie, a szybkie ostrzenie jest ich dodatkową zaletą. Do grona noży japońskich należy także tasak. Jest to specyficzny nóż, który ma o wiele większą powierzchnię cięcia niż zwykłe noże. Umożliwia on precyzyjne krojenie nawet dużych kawałków mięsa.

nóżDzięki niemu można porcjować je nawet na drobne kawałeczki, nie wkładając w to wiele siły. Świetnie poradzi sobie także z pokrojeniem warzyw, które są surowe i twarde, a także z rybami, które mają ości i łuski. Tasak jest również bardzo ostry i można na nim polegać, gdy trzeba po porcjować duży kawałek mięsa, a gdy się lekko stępi, bez problemu będzie można go naostrzyć. Zazwyczaj noże japońskie są wykonane ze stali nierdzewnej, a uchwyt jest zrobiony z tworzywa sztucznego. Nie jest to jednak bardzo niskiej jakości plastik, lecz bardzo dobry materiał, który pomaga podczas krojenia. Gdy trzyma się stabilnie w rękach nóż, o wiele łatwiej jest się nim posługiwać, by nie zrobić sobie i komuś krzywdy.

W codziennym gotowaniu warto sobie pomagać za pomocą dobrych narzędzi. Może się to wydawać dla niektórych dziwne, ale nawet talerze, w jakich podawane są posiłku mają bardzo duże znaczenie. Jeżeli ktoś chce przygotowywać codziennie smaczne dania dla całej rodziny powinien zaopatrzyć się w zestaw noży japońskich, by przygotowywać śniadania, obiady i kolacje znacznie łatwiej, szybciej i przyjemniej.